Útvonal: törzskönyv » pumi törzskönyv története »
P U M I  T Ö R Z S K Ö N Y V  T Ö R T É N E T E

Frissítve: 2009-12-20

Pumi törzskönyv története
     - MET-1911
     - MKT I
     - MKT II
     - MKT III
     - OMKT
     - MET-1966
Pumi standard története
Pumi tenyészetek
Kutyanévtár


   

Ezeken az oldalakon zömében eredeti, elvétve fénymásolt dokumentumok találhatók, melyek korhűen mutatják be a pumi törzskönyv történetét.

Az első pumikat megközelítőleg 1920-ban kezdték törzskönyvezni a MEOE által megállapított és vezetett Magyar Eb Törzskönyvben (MET). 1923-től a MET-tel párhuzamosan a Magyar Kutyafajták Törzskönyvét (MKT) is vezették. A második világháború véget vetett mindkettőnek. Az MKT III. kötetében utolsó előtti bejegyzés 1944. február 14-én történt, azután csak egyetlen egy pumit törzskönyveztettek - ezt Orlay Ilona jegyezte be 1947. február 10-én.

A háború után, 1948. januárjától újraindult a  törzskönyvezés, ekkor már az Országos Magyar Kutyatörzskönyvben (OMKT), amit már a magyar állam vezetett. Sajnos az OMKT és a háború előtti törzskönyvek között megszakadt a kapcsolat, mindösszesen egy olyan kutyát találtunk az OMKT-ben, amelyik az MKT III. kötetében is szerepelt.

A MEOE újraalakulása után az állam visszaadta a törzskönyvezés jogát a MEOE-nek és a pumi - mint minden más fajtatiszta kutya - törzskönyvezése 1968. január elsejétől újra a Magyar Eb Törzskönyvben folytatódott.

© 2006 Länger Tamara

 
webmaster